• 14.11.2018.

  Fizikalna terapija prije i poslije operacija

  Upoznati smo s činjenicom da je fizikalna terapija je sustavni dio liječenja bolesti lokomotornog sustava nakon operativnog zahvata. Međutim, ona je bitna i prije operacije. Kako se pripremiti za operaciju, koja terapija je potrebna nakon operativnog zahvata i koje vježbe možemo raditi kod kuće saznajte na pregledima u konzultacijama u našem FizioVita centru.

  Pristup rehabilitaciji prije i nakon operacije izuzetno je važan za postizanje funkcionalnosti operiranog zgloba, a postupci rehabilitacije moraju biti, prije svega, individualni. Uz zajednički angažman pacijenata i našeg stručnog tima, rehabilitacija dovodi do funkcionalnog zgloba koji će poboljšati kvalitetu života. Ovisno o tome o kojem zglobu se radi, te o težini operacije određuju se ciljeve rehabilitacije koji moraju sadržavati odrednice poput povratka svakodnevnim životnim aktivnostima, radnom mjestu i pravovremenoj edukaciji.
  Preoperativna terapija
  Preoperativna terapija se provodi s ciljem pripreme pacijenta za zahvat koji slijedi i tim samim omoguje što kvalitetniju podlogu za provođenje postoperativne terapije, jer činjenica je da kvalitetno provedena preoperativna terapija smanjuje broj rehabilitacijskih dana, a bolja pokretljivost i mišićna snaga uvelike doprinosi boljem postoperativnom rezultatu. Preoperativna terapija najčešće se provodi kroz postupke aerobnih vježbi, kardio-respiratornog treninga, jačanja svih mišića ekstremiteta koja se smatra vrlo važnim dijelom rehabilitacije. Edukacija ima cilj upoznati pojedinca i njegovu obitelj s vježbama snaženja muskulature, važnošću redovitog provođenja istih, služenjem pomagalima kojima će se koristiti nakon operacije, poduzimanje mjera vezanih za sprječavanje padova kao i upoznavanje s mjerama opreza vezanim za postoperativna ograničenja. Svi ti čimbenici bitno utječu na funkcionalnost zgloba nakon operativnog zahvata.
  Postoperativna terapija
  Postoperativna terapija započinje onog dana kada je pacijent operiran. Primjenjuju se različite metode i fizikalni agensi. Specijalnim fizioterapijskim tehnikama tretiramo i ožiljak kako bi se koža i tkivo što prije vratilo u preoperativno stanje. Trajanje terapije ovisi o zglobu, težine zahvata te općem stanju pacijenta. Svaka terapija je individualna, zato svakako preporučujemo posjetiti naš centar u kojem vas očekuje naš stručan tim specijalista uz jednomjesečne dolaske renomiranih liječnika iz specijaliziranih bolnica.
  Više informacija o programima i metodama fizikalne terapije koje pružamo možete saznati na linku:
  https://www.fiziovita.hr/fizikalna-terapija-i-rehabilitacija

  Narudžbe za pregled i konzultacije primaju se na broj 099/333-9998, ili na info@fiziovita.hr.

  Vaša FizioVita

Kontaktirajte nas

Slanjem upita putem ovog obrasca potvrđujete kako ste upoznati s Pravilima o privatnosti FIZIO VITA d.o.o. i slažete se s njima. Ovime također dajete suglasnost (privolu) za prikupljanje i obradu osobnih podataka navedenih u obrascu, a koji su nam neophodni da bismo mogli udovoljiti Vašem zahtjevu.