• 26.09.2019.

  NOVO u Centru FizioVita! **Miofascijalna tehnika**

  Uz dodatak konvencionalnoj terapiji, tretman miofascijalne relaksacije koristan je kod patoloških stanja povezanih s bolovima u vratnoj i torakalnoj kralježnici, križobolje, tenzijske glavobolje, epikondilitisa itd. Fascija nije novo otkriće, ali tretmani na fasciji odnedavno postaju sve popularniji i nalaze široku primjenu u procesu rehabilitacije. Fascijalna manipulacija također daje vrlo dobre rezultate u kombinaciji s medicinskom masažom.

  Što je fascija?

  Fasciju definiramo kao trodimenzionalnu teksturu vezivnog tkiva koja nema prekida kontinuiteta. Zbog povezanosti cijelog tijela fascijom i sudjelovanja u prijenosu sila i biomehanici, lokomotorni sustav treba sagledati kao cjelinu prilikom dijagnosticiranja i liječenja ozljeda. Fascija je vezivno tkivo koje se proteže i omotava čitavo tijelo: mišiće, kosti, živce, krvne žile i organe, držeći ih odvojenim i dozvoljavajući im da nesmetano i lako kližu tijekom pokretanja. Duboka fascija je bogato opskrbljena krvnim žilama i završecima živaca, raznim receptorima za osjet boli i pritiska. Problem nastaje kada dođe do denzifikacije, odnosno sljepljivanja slojeva fascije što onemogućuje adekvatno klizanje mišićnih vlakana te nastaje poremećaj obrasca pokreta s posljedičnom pojavom boli i ograničenja funkcije.Naime, simptomi se mogu pojaviti udaljeno od izvora tegoba, a provođenjem terapije na jednom dijelu tijela djelujemo i na druge dijelove. Mobilnost fascije može biti smanjena zbog brojnih razloga, a najčešće uslijed ozljeđivanja, sjedilačkog načina života ili upale.

  Što je Miofascijalna relaksacija?

  Miofascijalna relaksacija je tehnika manualne terapije koja se primjenjuje tretmanom na točke kronične boli na svim dijelovima tijela (npr. artritis, bol u leđima ili vratu…). Ova tehnika također utječe na ljude koji pate od vrtoglavica i malaksalosti, glavobolja, bolova u zdjelici, sportskih ozljeda, već spomenutih kroničnih bolnih stanja, kroničnog umora, bolnih ožiljaka i dr., ali i kod anksioznih i depresivnih stanja. Ove vrste boli često su pogrešno dijagnosticirane ili pogrešno liječene, što za rezultat ostavlja bol sa kojom su ljudi natjerani živjeti, te su naviknuti na upotrebu analgetika umjesto da budu izliječeni. Miofascijalna relaksacija je namijenjena opuštanju skupljene fascije i njenom vraćanju u normalno stanje.

  Više informacija na kontakt: info@fiziovita.hr, 099 333 9998

Kontaktirajte nas

Slanjem upita putem ovog obrasca potvrđujete kako ste upoznati s Pravilima o privatnosti FIZIO VITA d.o.o. i slažete se s njima. Ovime također dajete suglasnost (privolu) za prikupljanje i obradu osobnih podataka navedenih u obrascu, a koji su nam neophodni da bismo mogli udovoljiti Vašem zahtjevu.