• 13.06.2017.

  Pregled i konzultacije s ortopedom dr.sc. Hrvojem Klobučarom u petak, 16.lipnja 2017., u centru Fiziovita u Zadru

  U petak, 16. lipnja u zadarskoj ustanovi Fiziovita dr.sc. Hrvoje Kobučar, jedan od članova stručnog tima Specijalne bolnice Akromion, obavljat će preglede i konzultacije vezane uz bolesti koštano zglobnog sustava, s posebnom pažnjom posvećenom stopalima.

  Za većinu bolesti stopala odgovorna je obuća koju nosimo, zato pažljivo birajte ljetnu obuću. Otvorenija obuća koju nosimo ovih dana svakako nam daje više prostora i prozračnosti, no ako nam je stalo do zdravlja, a posebno ako već imamo problema sa stopalima, moramo voditi računa i o njezinoj udobnosti te funkcionalnosti.
  Valgus deformacija palca stopala najčešća je deformacija na stopalu, a vjerojatno je i općenito najčešća deformacija mišićno-koštanog sustava današnjeg čovjeka. Radi se o iskrivljenju palca stopala u stranu, s ušiljenjem prednjeg dijela stopala i stvaranjem bolne koštane izbočine na unutarnjoj strani korijena palca.
  Prirođena ili tijekom života povećana gibljivost prve metatarzalne kosti stopala jedan je od uzroka razvoja valgusa palca. U tom slučaju prva metatarzalna kost se pod opterećenjem odmiče od ostalih kostiju i podiže, „napuštajući“ svoj položaj najniže položene kosti prednjeg dijela stopala. Tako se „urušava“ prednji svod stopala koji čine glavice metatarzalnih kostiju, stopalo se širi, a ispod glavice druge i treće metatarzalne kosti pojavljuje se natisak zbog povećanog opterećenja.
  Povišenjem pete cipele raste opterećenje na prednji dio stopala, osobito kod ljudi koji duže stoje ili hodaju te ako imaju povišenu tjelesnu težinu. Urušavanjem uzdužnog dijela stopala dolazi do širenja njegovog prednjeg dijela poput lepeze, a prsti zadržani u uskoj cipeli slabije su pomični radi tijesnog prostora, približavaju se i deformiraju.
  Povišenjem pete za 5-7 cm dvostruko je veće opterećenje na prednjem dijelu stopala u odnosu na hod s ravnom petom kada je opterećenje dva puta veće na stražnjem dijelu stopala

  Manja pokretljivost prstiju stopala i stopala u cjelini u uskoj i krutoj obući dovodi do slabljenja mišića stopala. Slabost mišićnog i vezivnog tkiva, u kombinaciji s povećanim i neodgovarajuće usmjerenim opterećenjem u regiji stopala dovode do daljnjeg urušavanja strukture prednjeg dijela stopala, iskrivljavanja palca i formiranja bolne izrasline (kvržice) s unutarnje strane stopala. Vjerojatno više udruženih uzroka dovodi do konačnog razvoja deformacije i njezinog ubrzanog povećavanja.

  Kada je vrijeme za pregled? Hallux valgus devet puta češće se javlja u žena u odnosu na muškarce, započinje u adolescentnoj dobi te pospješen neadekvatnim uvjetima pri nošenju obuće brzo napreduje. Najčešće su smetnje u dobi 50-70 godina, a vrlo često javljaju se obostrano. Bol koja upućuje pacijenta liječniku uzrokovana je rastezanjem tkiva prednjeg dijela stopala pri opterećenju, ali i iritacijom izbočine na bazi palca prilikom nošenja obuće. Nerijetko se javljaju ponavljajuće upala sluzne ovojnice (burze) na izbočenju (kvržici) s unutarnje strane korijena palca.

  Bolove može uzrokovati i oštećenje hrskavice zglobnih tijela kosti palca i prve metatarzalne kosti na koju se palac nastavlja. Kako deformacija napreduje, stopalo se sve više širi, palac se rotira i podvlači ispod drugih prstiju koji postupno također razvijaju deformacije (savijaju se, podvlače ili prelaze jedni preko drugih).“

  Kako je bolje spriječiti, nego liječiti, pozivamo žene svih doba na konzultacije i preglede s dr. sc. Hrvojem Klobučarom, na kojima možete saznati više i o metodama liječenja bolesti stopala.
  Narudžbe za pregled i konzultacije dr.sc. Klobučara u Fizioviti, Kolovare 9a, Zadar, primaju se na broj 099/333-9998, ili na info@fiziovita.hr.


  Autor članka dr. sc. Hrvoje Klobučar, ortoped, „Akromion“, specijalna bolnica za ortopediju. Cijeli članak možete pročitati na: http://www.akromion.hr/ortopedija/stopalo/hallux-valgus-najcesca-deformacija-stopala/124

Kontaktirajte nas

Slanjem upita putem ovog obrasca potvrđujete kako ste upoznati s Pravilima o privatnosti FIZIO VITA d.o.o. i slažete se s njima. Ovime također dajete suglasnost (privolu) za prikupljanje i obradu osobnih podataka navedenih u obrascu, a koji su nam neophodni da bismo mogli udovoljiti Vašem zahtjevu.