• 11.04.2018.

  Dr. Željko Butorac, specijalist ortoped, će obavljati preglede i konzultacije u Fiziovita Centru Zadar

  Na što treba pripaziti s dolaskom proljeća? Kako se sačuvati od sportskih ozljeda? Na što treba obratiti pažnju kod vrtlarenja i sličnih aktivnosti? Na ova i druga vaša pitanja u subotu, 14. travnja, odgovore daje Dr. Željko Butorac, specijalist ortoped klinike za ortopediju Lovran.

  Volite li trčanje, biciklizam, planinarenje, plivanje ili rolanje dobro je znati kako se sačuvati od ozljeda. Osim sporta i rekreacije, ozljede često znaju proizaći i iz vrtlarenja, košnje trave, obrezivanja i sličnih aktivnosti. Kod bavljenja sportom i rekreacijskim aktivnostima najčešće dolazi do padova, a s time i prijeloma te oštećenja tetiva. Kod oštećenja tetiva učestalo se javlja „teniski lakat“, međutim, bez obzira na naziv ozljede ona nije obavezno vezana uz tenis. Teniski lakat je oštećenje tetiva na hvatištu na vanjskoj strani lakta uzrokovano prenaprezanjem, dugotrajnim stresom i učestalim ponavljanjem nekih pokreta rukom. Teniski lakat između ostalog može prouzrokovati obrezivanje u vrtu i zakucavanje čavla.

  Vrlo je važno da ste dobro pripremljeni prije sportskih aktivnosti. Treba se čuvati prekomjerne uporabe mišića ruke te imati odmore pri dužem radu, kao i mijenjati ruke prilikom ponavljanja jednog te istog pokreta više puta.

  Ukoliko je ipak došlo do ozljede, trebate se što prije obratiti liječniku, jer je vrsta liječenja ovisi o stadiju bolesti. U početnom obliku teniskog lakta nije potrebna operacija, već liječenje injekcijama uz određene vježbe. U slučaju akutne faze bolesti s bolovima i otokom, primjenjuju se različite vrste fizikalne terapije i protuupalni lijekovi. Operacije se izvode samo kad je teniski lakat u već uznapredovanoj fazi i kada ne pomaže konzervativno liječenje.

  Ukoliko osjećate bolove u laktu ili imate druge tegobe, imate posljedice nakon prijeloma, javite nam se za pregled i konzultacije s dr. Željkom Butorcem.

  Narudžbe za pregled i konzultacije primaju se na broj 099/333-9998, ili na info@fiziovita.hr.

Kontaktirajte nas

Slanjem upita putem ovog obrasca potvrđujete kako ste upoznati s Pravilima o privatnosti FIZIO VITA d.o.o. i slažete se s njima. Ovime također dajete suglasnost (privolu) za prikupljanje i obradu osobnih podataka navedenih u obrascu, a koji su nam neophodni da bismo mogli udovoljiti Vašem zahtjevu.