• FIZIKALNA TERAPIJA I REHABILITACIJA

  Fizikalna terapija se u našem centru zasniva na tretmanima i rehabilitaciji prilagođenoj pojedincu ovisno o trenutnim problemima i potrebama, te procjeni fizioterapeuta i liječnika specijalista. Usluge i programi koje pružamo u centru obuhvaćaju neurološku, mišićno-koštanu, te respiratornu fizioterapiju.
  Uz pregled medicinske dokumentacije i uzimanje anamneze procjenjujemo posturu. Ona obuhvaća procjenu posture, procjenu stopala, svih zglobova ekstremiteta, evidentira sve mišićno-ligamentarne smetnje koje utječu na oblik i funkciju kralježnice, te specifične ortopedske, neurološke, posturalne testove. To je baza za određivanje fizioterapijskih procedura, duljine i učestalosti tretmana.
 • FIZIKALNA TERAPIJA

  Ovisno o problemu izrađuje se individualni ili grupni program vježbi prilagođen i dobi klijenta i trenutnim mogućnostima. Koristimo niz tehnika vježbanja programski oblikovanih u nekoliko vrsta. Vrlo važno je aktivno sudjelovanje pacijenta jer tada pacijent može usvojiti vježbe i kontinuirano ih provoditi u cilju ozdravljenja ili poboljšanja narušenog zdravstvenog statusa.

  Individualne vježbe
  Vježbe posture
  Vježbe za kralježnicu (vratnu, prsnu, lumbalnu)
  Vježbe za ramena, koljena, kukove
  Vježbe istezanja
  Vježbe za trudnice
  Program liječenja osteoporoze
  Vježbe nakon operacije dojke
  Program za urinarnu inkontinenciju
  Program liječenja sportskih povreda
  Program liječenja reumatskih bolesti
  Postoperativni i preoperativni program
  Analiza posture i stopala
  Analiza hoda
  Individualne vježbe za korekciju posture ( lordoza, kifoza, skolioza)
  Respiratorna terapija zahvaća više terapijskih aspekata sa jedinstvenim ciljem, redukcijom simptoma, prohodnosti dišnih puteva i poboljšanjem kvalitete života osoba s plućnim bolestima
 • MANUALNA TERAPIJA

  Manualna terapija bavi se sprječavanjem, otkrivanjem i otklanjanjem narušenosti međusobnih odnosa struktura i funkcija lokomotornog sustava metodama mobilizacije, manipulacije. Manualna terapija temelji svoje postupke i tehnike na analizi posture, aktivne i pasivne pokretljivosti zglobova, mišićne aktivnosti, motornih stereotipa i analizi bolnih stanja.
  Najveći problem danas predstavljaju oboljenja kralježnice. Prema nekim statistikama čak 90 % populacije je najmanje jednom u životu bolovalo od križobolje. McKenzie metoda podrazumijeva dijagnostičke i terapijske tehnike koje se koriste kod mehanički uzrokovanih funkcionalnih smetnji vratne, prsne i slabinske kralježnice.

  Ova metoda razlikuje se od drugih i zato što je primarno liječenje aktivno samoizlječenje, a ne samo pasivna intervencija terapeuta. Tijekom pregleda koriste se položaji i pokreti kojima pacijent može utjecati na svoje simptome.

  Redovita svakodnevna primjena samotretmana trebala bi pacijentu omogućiti kontrolu smetnji, a samim time i djelomičnu neovisnost od terapeuta. Educiranje i provođenje pozicioniranja te vježbe za lumbalnu, torakalnu ili cervikalnu kralježnicu po Mc Kenzievom terapeutskom obrascu čini procjenu, pozicioniranje i mobilizaciju.
  Cyriax je manaulno ortopedska tehnika koja se bavi postavljanjem dijagnoze i konzervativnim liječenjem lezija mekih tkiva lokomotornog sustava. Znanstveno je utemeljena i ima za cilj:
  Postići preciznu dijagnozu koja se može postići na način da prvo saslušamo pacijenta o njegovu problemu.
  Naučiti funkcionalni pregled koji se uglavnom sastoji od pasivnih testova i testova s otporom i na kraju palpacijom.
  Naučiti tretmane Cyriax koncepta – postoje različite metode liječenja: infiltracije, duboka transverzalna masaža, manipulacija (kralješnice i ekstremiteta), mobilizacija i trakcija. U koncept su uključeni elementi samotretmana
  Koncept se bazira na manualnim mobilizacijama koje se kombiniraju sa aktivnim pokretom, a primjenjuje se učinkovito na kralježnici i u terapiji perifernih zglobova. Osnovno je pravilo da tretman mora biti bezbolan a koristi se za liječenje stanja kod kojih postoji gubitak pokreta u zglobu, bol povezana s pokretom ili bol povezana sa specifičnim aktivnostima. U kliničkoj praksi koristi se samostalno ili integriran sa drugim uobičajenim konceptima u mišićno-koštanoj fizioterapiji.
  Bobath koncept problemu je orijentiran način pristupanja procjeni i tretiranju pacijenta sa funkcionalnim smetnjama, smetnjama pokreta i smetnjama posturalne kontrole na osnovu lezije središnjeg živčanog sustava.Cilj Bobath koncepta je poboljšanje posturalne kontrole i selektivnog pokreta kroz facilitaciju, ponovno uspostavljanje eficijentnih funkcionalnih aktivnosti te integracija u aktivnostima svakodnevnog života Fizioterapeut u motoričkom smislu ocjenjuje sposobnost pacijenta uvažavajući njegove perceptivno kognitivne sposobnosti i socioekonomsku situaciju. Bobath terapija podrazumijeva interakciju između fizioterapeuta i pacijenta, imajući na umu pacijentove želje, ciljeve i planove koje je potrebno uvrstiti u terapijski plan. Integracija s rodbinom i okolinom pacijenta i integracija iz drugih područja rehabilitacije je od velikog značaja.
 • MASAŽA

  Masaža može predstavljati osnovnu terapiju ili biti nadopuna drugim terapijama kod određenih smetnji. Izuzetno je korisna za osobe dobroga zdravlja. Indicirana je kod bolova u leđima, probavnih smetnji, glavobolje, depresije, stresa, anksioznosti. Sigurno je djelotvorna kod kontraktura ( ograničene gibljivosti zgloba), mišićnih atrofija, tendinitisa ( upale tetiva), distorzija, mišićnih istegnuća, iščašenja. Blagotvorna je kod problema sa disanjem. Melem je kod glavobolja i migrena. Pruža pomoć onima koji pate od problema s crikulacijom, grčeva, edema zglobova, teških nogu, te ublažava sve vrste reumatskih tegoba.
  Masaža opušta anksziozne, nervozne osobe, osobe sklone stresu, pomaže osobi da bolje prihvati svoje vlastito tijelo, pomaže pri smanjenju naslaga masnoća, te pomaže da se osjećamo jači i čvršći. Masaža se može kombinarati sa termoterapijom, svjetlosnom terapijom, hidroterapijom, elektroterapijom i kinezioterapijom.
  Masažom poboljšavamo opuštanje mišića, smanjenje bolova u leđima i mišićima, poboljšavamo cirkulaciju, opor Masaža može predstavljati osnovnu terapiju ili biti nadopuna drugim terapijama kod određenih smetnji.
  Uz pregled medicinske dokumentacije i uzimanje anamneze procjenjujemo posturu. Ona obuhvaća procjenu posture, procjenu stopala, svih zglobova ekstremiteta, evidentira sve mišićno-ligamentarne smetnje koje utječu na oblik i funkciju kralježnice, te specifične ortopedske, neurološke, posturalne testove. To je baza za određivanje fizioterapijskih procedura, duljine i učestalosti tretmana.
  Izvodi se čvrstim podražajnim potezima po koži, radi liječenja određenih oboljenja lokomotornog sustava i oboljenja unutrašnjih organa. Djeluje se ne samo na potkožno tkivo nego i cijelo potporno tkivo (tetive, ligamenti i druge strukture).
 • ELEKTROTERAPIJA


  Elektroterapija predstavlja primjenu električne struje radi postizanja terapijskog učinka. Svoju primjenu u medicini elektroterapija je pronašla otkrićem pozitivnih učinaka na strukture mišičnog i živčanog sustava. Elektroterapijom postižemo toplinski učinak koji utječe na proširenje krvnih žila, postižemo analgetski učinak stimuliranjem živčanih vlakana zaduženih za prijenos boli, djelujemo na povećanje mišične mase te stimuliramo oštečene živce. Svi ti učinci govore nam kako elektroterapija predstavlja nezaobilazan i važan dio u rehabilitaciji pacijenata.
 • KINESIO-TAPING


  Kinesio-taping je metoda postavljanja traka u svrhu liječenja, korekcije posture, napetosti mišića, smanjenja bolova i limfedema, te proprioceptivna stimulacija kod oštećene funkcije mišića. Ovisno o terapijskom cilju, primjenjuje se u različitim stupnjevima napetosti.
  Koristi se u različitim poljima fizioterapije, kao pomoć drugim rehabilitacijskim metodama i manualnim tehnikama, u cilju boljih terapijskih efekata.
  Traka se može koristiti do 10 dana ovisno o željenom terapijskom učinku u dogovoru sa terapeutom. Za cijelo to vrijeme se traka se može prati bez bojazni da će se odlijepiti.
 • AKUPUNKTURA


  Akupunktura je najstarija poznata djelotvorna metoda liječenja. Dio je kineske tradicionalne medicine. Ova bezbolna metoda liječi se pomoću vrlo tankih igala koje se zabadaju u određene točke na koži.
  Svjetska zdravstvena organizacija priznala je 1979. godine akupunkturu kao metodu liječenja i sastavila listu bolesti koje se uspješno tretiraju tom metodom-npr.: sportske povrede, bolovi u kralježnici, sindrom bolnog i ukrućenog ramena, reumatski artritis, neuralgije, periferne povrede živca, glavobolje, migrene, stres, kronični umor, neuroze, hipertenzija i hipotenzija, rinitis, alergije, bronhitis, astma, upale sinusa, šum u ušima-tinitus, probavne smetnje, neplodnost, neuredne menstruacije, dismenoreja i popratne tegobe, razne kožne bolesti, kozmetički tretmani (bore, celulit), usporavanje procesa starenja, bolesti ovisnosti - debljina, pušenje.

Slanjem upita putem ovog obrasca potvrđujete kako ste upoznati s Pravilima o privatnosti FIZIO VITA d.o.o. i slažete se s njima. Ovime također dajete suglasnost (privolu) za prikupljanje i obradu osobnih podataka navedenih u obrascu, a koji su nam neophodni da bismo mogli udovoljiti Vašem zahtjevu.