• 21.11.2014.

    Dani otvorenih vrata u Fizioviti svaki zadnji tjedan u mjesecu

    Školsko je razdoblje posebno podložno promjenama kralježnice¸ jer se smanjuje tjelesna aktivnost, više se vremena provodi u sjedećem položaju, veće je opterećenje školskom torbom, pogotovo ako se ona nosi nepravilno. Loše držanje, nošenje torbi utječe na lošu posturu, te deformacije kralježnice, a brže se razvijaju i pogoršavaju u pubertetu.

    Skoliometrijsko mjerenje i pregled posture djece predškolske i školske dobi. Školsko je razdoblje posebno podložno promjenama kralježnice¸ jer se smanjuje tjelesna aktivnost, više se vremena provodi u sjedećem položaju, veće je opterećenje školskom torbom, pogotovo ako se ona nosi nepravilno. Loše držanje, nošenje torbi utječe na lošu posturu, te deformacije kralježnice, a brže se razvijaju i pogoršavaju u pubertetu. Za sprječavanje razvoja deformacija kralježnice potrebno je što više tjelesne aktivnosti, jer dugotrajno sjedenje pred televizorom ili računalom, loše utječe na posturu i treba ga svesti na najmanju moguću mjeru. Bavljenje sportom idealan je način prevencije promjena i bolesti kralježnice. Ako su promjene već nastupile, treba se savjetovati s liječnikom koji će postaviti dijagnozu, te preporučiti fizioterapiju za korekciju deformiteta. Slaba tjelesna aktivnost djeteta uz cijeli niz drugih čimbenika pogoduju razvoju nepravilnih držanja, a to pak dovodi do brzog zamaranja ili bolova u pojedinim područjima tijela. Nepravilno držanje nema neke posebne kliničke važnosti, ali je bitno naglasiti da ne bi trebalo prijeći u strukturalne promjene. Recimo, skoliotično se držanje neće razviti u strukturnu skoliozu ako dijete nosi pretešku školsku torbu, a isto je tako s kifotičnim držanjem. No ipak je potrebno djetetu preporučiti stalnu tjelesnu aktivnost radi jačanja muskulature. Prisilne i nepovoljne položaje pri sjedenju ili ležanju dijete će samo izbjegavati kada dinamička snaga muskulature dosegne zamor ili kada postoji neuravnoteženost pojedinih skupina mišića. Često se smatra da je osnovna uloga ljudskog stopala pružanje čvrstog temelja prilikom stajanja. Međutim, samom je stajanju stopalo loše prilagođeno. Dugotrajno stajanje uzrokuje osjećaj zamora i bolova u stopalu. Kao što sjedenje preferiramo u odnosu na stajanje, tako nam je od stajanja ugodnije kretanje. Stopalo se dakle, razvilo kao dinamički mehanizam te ga stoga moramo promatrati kao dio lokomotornog sustava prilagođenog kretanju, radije nego kao samo statički potporanj. Pregled stopala započinje inspekcijom pri stajanju i hodu. Inspekcijom se mogu uočiti različite deformacije stopala. Neke su od njih izraženije pri opterećenju stopala. Pregled stopala započinjemo dok pacijent još stoji. Budući da prevencija bolova i deformiteta kralježnice i stopala započinje još od malih nogu, ustanova Fiziovita za zdravstvenu djelatnost fizikalne terapije poziva roditelje da se naruče na besplatnu procjenu i pregled posture djece predškolske i školske dobi. Nazovite nas na tel. 099 3339998 ili se prijavite na info@fiziovita.hr i rezervirajte svoj termin za pregled!

Kontaktirajte nas

Slanjem upita putem ovog obrasca potvrđujete kako ste upoznati s Pravilima o privatnosti FIZIO VITA d.o.o. i slažete se s njima. Ovime također dajete suglasnost (privolu) za prikupljanje i obradu osobnih podataka navedenih u obrascu, a koji su nam neophodni da bismo mogli udovoljiti Vašem zahtjevu.